Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

20 mest søkte:

Inger Sitter - Inger Sitter - Grafikk oeuvrekatalog (bok)

Inger Sitter

Inger Sitter - Grafikk oeuvrekatalog (bok)

Produkt nr.:1072
Kr 598,00
Kjøp
Ark:

Utgivelsesår:2016
Forlag:Orfeus Publishing
Antall sider:397
Inger Sitter har en omfattende grafisk produksjon gjennom hele sitt kunstnerskap. Selv om hun først og fremst er kjent for sitt banebrytende maleri helt fra starten av den abstrakte modernismen i Norge, er grafikken uomgjengelig for å se hele hennes kunstneriske virke i samtid og ettertid. Den spiller en vesentlig rolle i hennes oeuvre. Denne oeuvrekatalogen over hennes grafikk dokumenterer ikke bare kunstnerens imponerende produksjon. Katalogen er et standardverk for å forstå hennes kunst, posisjon og innflytelse.

Introduksjon av Sidsel Helliesen. Anny B. Fremmerlid(Medforfatter), Sidsel Helliesen(Medforfatter), Merete Hovdenak(Redaktør), Jan Kokkin(Medforfatter)

Inger Sitter (1929-2015)


Inger Sitter er representert i Nordens fremste gallerier og kunstsamlinger. Hun har hatt viktige offentlige tillitsverv innen kultur- og kunstliv, bl.a. i Norsk Kulturråd, vært professor ved Statens Kunstakademi og en aktiv deltaker i den offentlige debatten om norske kunstforhold. Inger Sitter er ansett som en av våre fremste billedkunstnere. 

 

Den nonfigurative kraften i Inger Sitter

Som en av våre tidligste modernister, har Inger Sitter vært med på å flytte grenser for det moderne kunstbegrepet her til lands, og hun har med sine mange utenlandsopphold vært med på å gi det norske kunstmiljøet impulser fra utlandet.

Av sin generasjon, den første etterkrigsgenerasjonen, var Inger Sitter utvilsomt den som har vist størst evne til fornyelse og utvikling av nye sider ved seg selv og sitt talent. Hun ble tatt opp som student ved Statens Kunstakademi som 16 åring, og debuterte på Høstutstillingen 19 år gammel i 1948. Uttrykket var da figurativt, men under oppholdet hos S.W. Hayter i Paris fra 1954 mottok Inger Sitter avgjørende impulser i retning av nonfigurativ billedkunst. Den første perioden var preget av fast kubistisk påvirkning, men senere forsvant dette til fordel for en friere komposisjon. I sin uttrykksform var Inger Sitter nonfigurativ. Men bak hennes nonfigurative form ligger hele tiden en opplevelse av den ytre, synlige virkeligheten som av og til bryter inn i bildet eller relieffet med voldsom kraft, med assosiasjoner til organiske former og vekst, til naturens døde steinformer, fjell og svaberg, eller til luftens og værets gang gjennom naturen.

Inger Sitter er kjent for store monumentale utsmykninger, og de er det blitt mange av fra utsmykningen i Regjeringsbygget i Oslo i 1957-58 til hennes siste utsmykning i marmor på den nylig sjøsatte S/S Vision of the Seas (RCCL). Ved siden av arbeidene i store formater har Inger Sitter vært en produktiv grafiker, og grafikken må sies å være en viktig del av Inger Sitters kunstneriske verk. Etter en lang kunstnerisk utdannelse begynte Inger Sitter i 1954, som første nordmann, ved Atelier 17 i Paris under ledelse av Stanley W. Hayter. Det var et internasjonalt samlingspunkt for avansert grafikk med kontakter og forgreninger til alle de viktigste retningene i etterkrigstidens kunst. Inger Sitter har siden trykket sin grafikk hos de mest anerkjente verkstedene i verden, og i de siste 15 årene har hun laget sine litografier hos Grafisk Stentrykk i Oslo. Selv sier Inger Sitter: «Det å arbeide med grafikk blir mer konkret. Alt du gjør får større konsekvenser. Når du jobber med et maleri kan du male over og begynne på nytt, men hvert strøk du gjør på litosteinen får konsekvenser. Siden et grafisk blad nødvendigvis blir mindre i format enn maleriene mine, blir jeg også tvunget til å tenke på komposisjonen på en annen måte. Grafikken blir derfor bevisstgjørende, og det å arbeide i mindre formater blir akkurat like utfordrende som å jobbe i stort. Og jeg liker utfordringer!»

Inger Sitter - Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden

I Norge høstet Inger Sitter stadig fornyet anerkjennelse, og i januar 1998 ble hun slått til Ridder av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin viktige rolle i norsk kunstliv. I 2010 ble Inger Sitter forfremmet til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. I 2011 ble Inger Sitter tildelt Norsk Kulturråds Ærespris, og i juryens begrunnelse stod det bl.a. “Inger Sitter er Norges største nålevende kvinnelige billedkunstner. Som en av våre tidligste modernister har hun vært med på å flytte grenser for det moderne kunstbegrep i Norge."

Utstilling Kunstverket Galleri "Arbeider på papir" 2013
Anmeldelse: Aftenposten - Lotte Sandberg
Anmeldelse: Klassekampen - Øivind Storm Bjerke
Portrett: Dagens Næringsliv

Katalog - Inger Sitter 64 år som grafiker (utstilling Kunstverket Galleri 2010)

Film: Ansikt til Ansikt: Inger Sitter i samtale med Morten Krogvold
Kunstverket Hovedøya Galleri, sommeren 2010


Inger Sitter - utstilling Kunstverket Galleri (2006)

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider

Ons 12:00 - 17:00

Tors 12:00 - 18:00

Fre 12:00 - 17:00

Lør-søn 12:00 - 16:00

Les vår Personvernerklæring

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.

2023 © Kunstverket Galleri AS