Zdenka Rusova

50 år med tegning og koldnål

06.01.-27.01.2024

Utstillingen åpnet lørdag 6. januar 2024.

Kunstverket Galleri var stolte over å kunne presenterte arbeider fra en av de største billedkunstnerne innen grafikk-feltet i vår tid. Utstillingen var en sjelden anledning da kunstneren har åpnet sitt arkiv med en rekke arbeider av høy kvalitet, et materiale med stor kunsthistorisk verdi. Utstillingen presenterte over femti arbeider fra de siste femti år av hennes omfattende produksjon. Det var en bred mønstring av Rusovas arbeider, med fokus på tegninger og koldnål, og muliggjorde formidling av Rusovas kunstnerskap, inkludert salg og videre distribusjon av hennes kunstverk.

I over 50 år har Zdenka Rusova demonstrert sitt kunstneriske talent gjennom teknisk presisjon og fagkunnskap, med tegning og metalltrykk som sitt spesialfelt. Hun var i en årrekke professor i grafikk på Statens Kunstakademi og i perioden 1987-1992 akademiets første kvinnelige rektor. I tillegg til å være en av de fremste nordiske grafikere har hun gjennom sitt professorat også vist et betydelig engasjement i formidlingen av grafikk som medium til flere generasjoner kunststudenter og kunstner kollegaer. I over 50 år har hun vært en sentral figur i norsk kunstliv.

Det er bare fire år siden den store retrospektive utstillingen med hennes arbeider ble vist både på Henie Onstad Kunstsenter og i Sørlandets kunstmuseum. Denne betydelige eksponeringen av hennes kunstnerskap har gitt økt interesse og resultert i innkjøp fra flere norske museumsinstitusjoner den siste tiden, som Trondheim kunstmuseum, Lillehammer kunstmuseum og Nasjonalmuseet. I tillegg har både British Museum, London, og Museum Kampa, Praha, gått til innkjøp av en rekke tegninger og koldnålsarbeider.

Tegningen har også fulgt hennes kunstneriske praksis gjennom hele karrieren, hvor disse motivene står i sterk relasjon til hennes grafiske produksjon. Arbeidene kretser hovedsakelig rundt ulike geometriske og organiske former som deles, eller muteres, og blir til nye. Bildene gir ofte assosiasjoner til kroppslige former og naturens landskaper. Signaturfargen er sort, men rødt i ulike valører er også et sterkt bærende element. Og fargen blir også et sentralt virkemiddel i flere av Rusovas grafiske serier. Det samme kan vi si om hennes valgte format, fra store mettede og kraftfulle arbeider på papir til de bittesmå og mer detaljerte. Fra nærmest kroppslige, intime og sensuelle til mer lukkede grotte-aktige små landskapsmotiver. Motivene er tydelig abstrakte i sitt formspråk, men gjennomgående konsekvente og formsterke. Det samme gjelder de mer figurative motivene som i utstillingen blant annet viser en hel serie med ansikter i profil.

50 år med tegning og koldnål presenterte også helt nye grafiske opplag produsert for denne anledningen.

Ved å trykke på "Godta alle" godkjenner du at vi kan samle inn informasjon om deg til forskjellig bruk. F.eks funksjonalitet, statistikk og markedsføring