Tine Poppe

Gilded Lilies

28.09.-21.10.2023

Utstillingen åpnet torsdag 28. september.

Tine Poppe har blitt tildelt Lens Culture Critcs Choice Awards 2023 for fotoserien Gilded Lilies. Utstillingen, med samme tittel, er Kunstverkets første separatutstilling med den anerkjente fotografen, og blir høstens fotoutstilling i galleriet. I tillegg skal Poppe vise arbeider fra samme serie i både Istanbul og New York høst/vinter 2023/24.

Poppe jobber med foto-oppdrag, dokumentarfoto og fotokunst. Hennes kunstfotografier er ofte sammensatte og har en tydelig estetikk og med en utsøkt fargebevissthet. Hennes sterke koloritt er et sentralt virkemiddel i de fleste arbeider. Det kunstneriske håndverket har også et stadig økendefokus. Fotografisk detaljrikdom og en klarhet i estetiske fargekomposisjoner beskriver bildene, de er alle kunstneriske nærstudier med fotografiet som medium. 

Tine Poppes eksperimentering er noe ulik metodene til andre samtidige fotografer og serien Gilded Lilies er i aller høyeste grad et tradisjonelt portrettfotografi, men på en unik måte. I sitt studio arrangerer hun blomster som stilleben foran et allerede printet landskapsfotografi. Mange vil nok tro at hun jobber frem motivene digitalt i photoshop, men sånn er det altså ikke. Metoden referere til de klassiske portrettfotografenes fotosesjoner, hvor de arrangerte de portretterte foran lerret med lette skyer eller duse fjell-landskaper. 

Sammenlignet med tidligere fotoserier signert Poppe, eksempelvis titlene Mother Nature og Botanical, så er hennes miljøengasjement i serien Gilded Lilies enda tydeligere artikulert. Her presenteres vi for en rekke portretter av blomster plassert inn i mer konstruerte og udefinerbare landskap. Blomstene settes opp mot bakgrunner av landskapsbilder hun har tatt på reiser i områder påvirket av klimakrisen. Mens den portretterte blomsten er kjøpt hos lokale blomsterhandlere her hjemme. Poppe portretterer blomster fremstilt i et industrielt drivhus, både fjernt fra dens opprinnelige habitat og langt fra naturen selv. I tillegg er blomstene fraktet milevis fra sitt kunstige oppvekstmiljø og til et salgssted, tilgjengelig for oss som et hvilket som helst salgbart produkt. Selv «naturen» har blitt til en brikke i det kapitalistiske system og konsumentenes kretsløp og karusell. Blomsterportrettene fremstår som dystopiske tolkninger av et moderne stilleben og passer godt til dagens voldsomme klimaendringer. 

Poppes kunstprosjekt har et tankevekkende budskap. Fotografiene understreker hvor ekstremt kortvarig «det vakre» kan oppleves og defineres med dagens skjønnhetsideal. Vår tids estetiske idealer for å bekjempe det forgjengelige og synlige tegn på aldring, er en nærmest grotesk kamp mot naturen og miljøets kretsløp. Kampen om å bekjempe og skjule det forgjengelige ødelegger ikke bare naturen selv, men også relasjoner oss mennesker imellom. Poppes prosjekt retter kanskje først oppmerksomheten mot de industrielle aspektene ved dagens blomsterdyrking og de kunstige prosessene som brukes for å oppnå perfeksjon. Men videre går Poppe enda lengre med å belyse vår rolle i ødeleggelsen av planter og landskap, og ikke bare vår egen forgjengelighet og død. 

Gilded Lilies har et sterkt budskap med en effektfull visuell og estetisk appell. Blomster representerer en tidløs skjønnhet, en egen estetikk og skjørhet. Alt har sitt opphav i et miljø vi er i ferd med å miste på grunn av de menneskeskapte klimaendringene vi nå erfarer.

Ved å trykke på "Godta alle" godkjenner du at vi kan samle inn informasjon om deg til forskjellig bruk. F.eks funksjonalitet, statistikk og markedsføring