Karin Augusta Nogva

Fuglevokteren

12.01.-05.02.2023

Utstillingen åpnet torsdag 12. januar 2023.

Karin Augusta Nogva (f.1976), har en mastergrad fra Kunstakademiet i Bergen, grafikkutdanning ved Edinburgh College of Arts, og bor og arbeidet i Ålesund. Nogva er en billedkunstner som har markert seg sterkt gjennom en rekke utstillinger og performative arbeider i store deler av landet. Hun har også gjennomført flere store kunst i offentlige rom-oppdrag siden 2011.

Høsten 2021 deltok Fuglevokteren på Statens Høstutstilling på Kunstnernes Hus der hun leste opp Rødlista for Fugl på Haramsfjellet og understreket behovet for at Norge trenger en naturvernminister som kan sikre et naturmangfold for framtidige generasjoner. Etter dette har performancen utviklet seg videre i tråd med det som skjer ellers i samfunnet. I november 2021 offentliggjorde den Norske artsbank en ny rødliste for fugl. Fuglevokteren leste da lista på 90 arter ulike steder i Ålesund og offentliggjorde informasjonen som en kampanje i sosiale medier. Februar 2022 møtte Fuglevokteren statsminister Jonas Gahr Støre i Brattvågen og overrakte han lista på 90 fuglearter som Norske myndigheter har et ansvar for. Kunstprosjektet har en sterk folkeopplysende intensjon, samtidig som de understreker viktigheta av fuglenes tilstedeværelse inn mot dagens klima- og miljødebatt.

Utstillingen Fuglevokteren presenterte i all hovedsak Nogvas grafiske produksjon med hovedfokus på hennes sterke fuglemotiver og med referanser til flere av hennes performance med samme tittel. Utstillingen inneholdt også performance-seanser med inspirasjon i japansk te seremoni, med dialog om naturvern, naturmangfold og kunst(ner)ens stemme i miljødebatten.

 

Selv sier Nogva dette om sitt kunstnerskap:

Mitt arbeidsfelt strekker seg mellom grafikk, installasjon, performance og samarbeid med andre kunstnarar innan tverrfagleg utrykk. Eg har mitt studio i Ålesund på Aggregat i eit tverrkunstnarisk fellesskap. Natur og dyreliv er eit felt som bor i meg på eit vis og eg finn interesse og inspirasjon til å skape utifrå. Eg tenkjer min bakgrunn frå oppveksten der eg budde på ei øy ute i havet på ein gard som hadde fokus på økologisk landbruk, har nok gjort at min interesse for naturmangfald engasjerer meg.(...) Eg vil og til slutt nemne at eg finn stor inspirasjon i mitt arbeid frå Japansk kunst og kultur, der eg har vore på to betydningsfulle studiereiser i 2012 og 2019.

Ved å trykke på "Godta alle" godkjenner du at vi kan samle inn informasjon om deg til forskjellig bruk. F.eks funksjonalitet, statistikk og markedsføring