Zdenka Rusova
Retrospektiv
Tegning og grafikk 1966 - 2016
03.02.-06.03.2022
Kunstverket Galleri kunne stolt presentere arbeider fra en av de største billedkunstnerne innen grafikk-feltet i vår tid. I over 50 år har Zdenka Rusova (f.1939 i Tsjekkoslovakia) demonstrert sitt kunstneriske talent gjennom teknisk presisjon og fagkunnskap, med metalltrykk som sitt spesialfelt.
Tegningen har også fulgt hennes kunstneriske praksis gjennom hele karrieren, hvor disse motivene står i sterk relasjon til hennes grafiske uttrykk. Arbeidene fra 1966 til 2016 kretser hovedsakelig rundt ulike geografiske former som deles, eller muteres, og blir til nye. Bildene gir ofte assosiasjoner til kroppslige former og naturens landskaper. Signaturfargen er sort, men i produksjonen fra denne tidsperioden er rødt i ulike valører også et sterkt bærende element. Og fargen blir et sentralt virkemiddel i flere av Rusovas grafiske serier. Det samme kan vi også si om hennes valgte format, fra store mettede og kraftfulle arbeider på papir til de bittesmå og mer detaljerte. Fra nærmest kroppslige, intime til mer lukkede grotte-aktige små landskapsmotiver. Motivene er tydelig abstrakte i sitt formspråk, men gjennomgående konsekvente og formsterke. Men mot slutten av perioden, som denne utstillingen formidlet, ser vi også at arbeidene får et mer ekspressivt uttrykk og formidler en annen energi.
1966-2016
Tidsperioden refererer til året 1966 da Zdenka Rusova holder sin første separatutstilling ved Galerie Mladych i Praha, året før hun ble student ved kunstakademiet i Stuttgart (1967-1969) og besøkte Norge for aller første gang. Rusova har bodd og arbeidet i Norge siden 1970.
I tillegg til å være en av de fremste nordiske grafikere har Zdenka Rusova gjennom sitt professorat også vist et betydelig engasjement i formidlingen av grafikk som medium til flere generasjoner kunststudenter og kunstnerkollegaer. Hun var i en årrekke professor i grafikk på Statens kunstakademi og i perioden 1987-1992 akademiets første kvinnelige rektor.
Utstillingen ble initiert av Petter U. Morken, kuratert av cand.philol. Merete Hovdenak med mag.art Karin Hellandsjø som medkurator. Hellandsjø var en viktig faglig ressurs og tilrettelegger i arbeidet med å realisere utstillingen.