Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

Arkiv:

Kunstverket presenterer:

Anne Lytomt Hagen, Anita Hamremoen, Eli Roaldseth, Lena Stjernström

Fire fotografer -en hommage til Morten Krogvold 07.05.–29.05.2021

Morten Krogvold har arrangert over 300 foto-workshops i mer enn 20 land. Hjemme i Norge er selve opphavet til disse møteplassene hans engasjerende samlinger på Vågå, hvor så langt mer enn 5 500 har deltatt og jobbet sammen med den folkekjære samtidsfotografen. 

Det var med stolthet at Kunstverket Galleri kunne formidle arbeider av fire fotografer som over en tiårsperiode har jobbet med Morten Krogvold i Vågå. Deres ulike kunstprosjekter og fotoproduksjon har vært utgangspunkt for Krogvolds blikk, innspill, engasjement og veiledning. Og hans rolle som mentor har igjen hatt en helt spesiell betydning for deres fototekniske og kunstneriske utvikling. Krogvolds «pedagogiske metode» består hovedsakelig i å gi deltakerne individuelle utfordringer, alltid med utgangspunkt i deres egne arbeider og erfaringer. Utstillingen formidler fire fotografer som på ulike nivå har videreutviklet sin billedproduksjon og erfart en betydningsfull kunstnerisk modning etter utfordrende og inspirerende arbeidsopphold i Vågå.  

I utstillingen Fire Fotografer -en hommage til Morten Krogvold dreier motivkretsen seg rundt natur, landskap, kropp og menneskets tilstedeværelse -og fravær. Fotomaterialet presenterer alt fra drømmeaktige tablåer og scener, til jakten etter naturens eventyrlige lys og mørke. Alle fire formidler en sensitivitet for selve motivet, noe vi også gjenkjenner i Krogvolds omfattende billedproduksjon. 

I fjor fylte Morten Krogvold 70 år. Våren 2020 skulle Kunstverket Galleri etter planen markere dette med en omfattende jubileumsutstilling, på grunn av koronasitiasjonen er denne utstillingen flyttet til mars 2022.

 

Fire Fotografer om Morten Krogvolds betydning for egen praksis: 

Anne Lytomt Hagen:«Jeg var en stor beundrer av Morten Krogvolds fotokunst før jeg traff han på workshop i Vågå i 2010. Beundringen har ikke blitt mindre de siste årene. Jeg har gjennom en rekke workshoper blitt kjent med kunstneren og mennesket «bak» kunstnerskapet. Det har påvirket meg i stor grad og jeg opplever det som en berikelse - ikke bare i forhold til min fotografering, men også i forhold til mitt syn og mine kunnskaper om andre kunstarter. Morten er en kunnskapsrik og raus person. Han veileder oss med utgangspunkt i våre styrker og særegenheter og har ikke som mål at vi skal fotografere som han.»

Anita Hamremoen:«Mortens betydning har vært avgjørende for min fotografiske og kunstneriske utvikling siden vårt første møte i 2007. Lite ante jeg om hva som ventet og hvor inngripende en workshop i Vågå skulle komme til å bli. Uten Mortens tro på mitt arbeid, hans brutale ærlighet, hans vilje til å støtte meg som mentor, og ikke minst gi motstand er det vanskelig å se at jeg hadde vært der jeg er i dag. Selv om vi nå de senere par år har vært mer kollega og venner har jeg personlig stor glede og nytte av stadige samtaler om kunst og fotografi sammen med Morten. Hans energi og kunnskap er smittende og inspirerende for de fleste som kommer i kontakt med han. For meg personlig var Mortens tilstedeværelse under åpningen av utstillingen Poetica i St Petersburg (februar 2018) en bekreftelse på hans tiltro til meg og mitt arbeid. Og i fjor reiste vi sammen tilbake til St Petersburg for å jobbe og fotografere i 8 dager i februar. Vi nådde hjem før landet ble stengt for Covid. (Den russiske grensen til Kina hadde da allerede vært stengt i over en måned og vår guide var over seg av glede over at vi slapp de kinesiske turistene i februar.)»

Eli Roaldseth:«Via sin måte å dele kunnskap om kunst, har han åpnet øynene for mange fotointeresserte. Gjennom tegning, musikk og film har han gjort fotoopplevelsen rikere og lært meg å se en rød tråd i mitt kunstnerskap. Han leser meg gjennom mine bilder og veileder deretter. Han tar enhver person seriøst og deler raust av seg selv. Jeg føler meg trygg i at hans kritikk er basert på fag og kunnskap og at han ikke er uærlig. Det handler om formidling i beste betydning.»

Lena Stjernström«Jag har mycket att tacka Morten Krogvold för. År 2012 träffade jag Morten Krogvold för första gången, på hans foto workshop i Vågå. Det var mitt i vintern...Inspirationen fanns i det natursköna landskapet, samt i Morten Krogvolds inställning till fotokonsten, hantverket han förespråkade och att fotokonsten också kunde också ses i ett större perspektiv – tillsammans med de sköna konsterna! Det var då jag hittade ett nytt univers för mitt eget arbete: Jag såg klangen, färgerna och formerna! Belöningen blev Vågå priset. I Vågå utvecklade jag sedan under en rad följande år det som kom att bli «Lena bilder». Jag är tacksam för att Morten har varit djärv och trott på och stöttat min konstnärliga utveckling under alla år. Han har inspirerat, utmanat och möjliggjort för utveckling!»

 

 

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider:

Onsdag 12:00 - 17:00

Torsdag 12:00 - 18:00

Fredag 12:00 - 17:00

Lørdag 12:00 - 16:00

Les vår Personvernerklæring

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.

2023 © Kunstverket Galleri AS