Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

Arkiv:

Kunstverket presenterer:

Erling Valtyrson

Nye mezzotinter - 19.01.–12.02.2017

Grafiker Erling Valtyrson (f.1955 i Ålesund) har et tydelig signaturuttrykk utviklet innenfor teknikken mezzotint. Kunstverket Galleri har gleden av å åpne utstillingsåret 2017 med en presentasjon av hans nyeste arbeider. 

Med mezzotint som grafisk teknikk skildrer Valtyrson naturstudier, stilleben og surrealistiske portretter i en naturalistisk stil. Hans behandling av lys og skygge gir bildene en forsterket dramatikk og fortelling. Tematikken er ofte klassisk, Valtyrson anvender alt fra tradisjonelle stilleben og vanitas-symbolikk til allegoriske fremstillinger, alltid med samtidens fordreininger av filosofiske tema behandler han menneskets og materialers forgjengelighet og eksistens. Arbeidene har tydelige referanser til det mer klassiske kunstverket, hvor en mesters håndverk demonstreres gjennom kunstnerisk perfeksjon, en håndverksmessig kvalitet med referanser til en rik billedtradisjon. I Valtyrsons arbeider finnes alltid et samspill mellom teknikk og motiv. 

Mezzotint er både svært teknisk og tidkrevende. Den er også den eneste av de grafiske teknikkene hvor man utformer motivet ved å arbeide fra mørkt til lyst og ikke omvendt. Teknikken gjenkjennes ved muligheten til å skape valører, mellomtoner og skygger. Med solid erfaring fra denne grafiske prosessen og en stor grad av tid, konsentrasjon og perfeksjon, lykkes Valtyrson med å fremkalle grader av lys, mørke og skyggeoverganger i de ulike motivene. Når det gjelder arbeidene som presenteres på denne utstillingen, er de nærmest et resultat av kunstnerens sanselige og lekne holdning til objekters symbolikk. Valtyrson bearbeider vanitassymbolikken og billedfetisjismen som vi kjenner fra denne tradisjonen understrekes med Valtyrsons anvendelse av både klassiske og moderne/ samtidige sammenstillinger hvor lyssettingen gir arbeidene rom for nytolkning av mer klassiske symboler. Motivene spenner fra objekter i realistiske oppstillinger til mer lekne og surrealistiske sammenstillinger. 

Valtyrsons mezzotintarbeider søker å forevige, eller i det minste forlenge en øyeblikkelig stemning, en nærmest bisarr og sensitiv skjønnhet, som bare god kunst kan formidle. 

Valtyrson er utdannet ved Ålesund kunstfagskole (1979-1980) og ved Bergen Kunsthåndverkskole (grafikkavdelingen) (1980-86). Av viktige internasjonale kunstnere er den japanske grafikeren Yozo Hamaguchi (1909-2000) en viktig inspirator for Valtyrsons arbeid. Valtyrson har også markert seg på den internasjonale grafikkarenaen, med flere utstillinger i Paris, New York og Tokyo. 

I 1997 ble Valtyrson tildelt medlemskap i den eksklusive franske kunstnerforeningen, Société des peintres-graveurs français. Valtyrsons mezzotint-arbeider ble også presentert for et internasjonalt publikum da Kunstverket Galleri deltok på London Original Art Fair i mai 2016. 

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider:

Onsdag 12:00 - 17:00

Torsdag 12:00 - 18:00

Fredag 12:00 - 17:00

Lørdag 12:00 - 16:00

Les vår Personvernerklæring

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.

2023 © Kunstverket Galleri AS