Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

Arkiv:

Kunstverket presenterer:

Adam Saks

Vinneren av Kjell Nupen Memorial Grant - 14.01.–14.02.2016

Kunstverket Galleri har gleden av å presentere Kjell Nupen Memorial Grants første vinner: Adam Saks. Utstillingen viser nye tresnitt og dyptrykk av Adam Saks i dialog med grafiske arbeider av Kjell Nupen. Minnestipendet ble opprettet i 2014 og skal deles ut hvert annet år til en ung nordisk kunstner som har utmerket seg innen grafisk kunst. Adam Saks har siden han mottok prisen av H.M. Dronning Sonja i London i fjor høst arbeidet intensivt med utstillingen hos Atelje Larsen i Helsingborg. Arbeidene vises nå i sin helhet for første gang hos Kunstverket Galleri.

 

Det forgjengelige jordelivet 

Adam Saks sine arbeider befinner seg i en symbolladet verden med klare referanser til Vanitas-motivet og ideen om memento-mori. Påminnelsen om alle tings forgjengelighet, og den melankolien man føler ved at skjønnhet blomstrer for så å visne hen. Forgjengeligheten i Saks sine arbeider representeres av de typiske gjenstandene som viser at livet ikke er evig: hodeskaller, en utstoppet rovfugl, det flakkende lyset som brenner ned, råtnende frukt. Tema er allmenngyldig og tidløst. Verkene kombinerer samtidig elementer av humor - et elskende par på sykkel, en vandrende løk som går i eksil eller en kløvet trestubbe med en øks som vemodig kikker på et frø. Denne bisarre og uunngåelige syklusen formidles i et bredt spekter av grafiske teknikker, fra koldnål og tresnitt til fotopolymer. Adam Saks eksperimentelle måte å arbeide på stiller seg i en interessant kontrast til det tradisjonelle barokke vanitas-temaet. Han tegner linjer i kobberplaten med boremaskin for å unnslippe det kontrollerte og dermed forene det sensible med det brutale, som igjen avspeiler hans motivverden. Gjennom sanselige bearbeidelser og den intensive arbeidsprosessen fryses den forgjengelige prosessen og motivene fremstår som fragmenter frosset i tid.

 
 
Materiell hukommelse
 

Gjennom hele sitt kunstneriske virke arbeidet Kjell Nupen eksperimentelt med grafikk, skulptur og maleri som medium, men grafikken ble tidlig et av hans kjerneområder.  I denne utstillingen vises 13 grafiske arbeider innenfor dyptrykk og litografi. Arbeidene er teksturrike og har en sterk stofflig karakter - et resultat av mange års materialforskning og videreutvikling av de grafiske teknikkene. Stiliserte landskap er fremtredende i hans motivverden. Overmalt postkort (1981, litografi på papir), er en henvisning til en idyllisering av virkeligheten. En kommentar til et samfunn som stadig bombarderes med falske virkelighetsbilder. Bak idyllen ligger den menneskelige ensomheten. Det er denne fortielsen Nupen reagerer mot. Verkene bærer også preg av materialets erfaringer. Sporene trykkplaten allerede besitter blir en del av motivet og brukes aktivt til å bygge opp billedflaten. Lag på lag av ulike fargekonstellasjoner fra lyse ensomme flater, loddne sorte konturer, flater av klare farger, til dyptrykkets evne til å vise uendelige mørke.

Man kan si at både Saks og Nupens grafiske arbeider bærer preg av noe gammelmesterlig, samtidig som de introduserer noe utradisjonelt og røft i den grafiske teknikken. Tross de ekspressive uttrykkene viser de begge veien til det stille rommet der refleksjonen kan slippe til.

 
 

Kjell Nupen Memorial Grant

Stipendet ble etablert høsten 2014 til minne om kunstneren Kjell Nupen, som døde 12. mars 2014. Det skal deles ut hvert annet år til en nordisk kunstner som har utmerket seg innen grafisk kunst, og ble for første gang delt ut i 2015 til Adam Saks. Prisen er et samarbeid mellom Queen Sonja Art Foundation og mestertrykker Bill Goldston ved Universal Limited Art Editions i New York. Det er styret i Queen Sonja Art Foundation som utnevner vinneren, og offentliggjøringen finner sted annethvert år på Kjell Nupens fødselsdag 5. september. Minnestipendet består av et arbeidsopphold ved verkstedet til Universal Limited Art Editions (ULAE) og et stipend på 50 000 norske kroner.

Adam Saks er utdannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København 1993-1999, men har siden bodd og arbeidet i Berlin (se http://adamsaks.com). Hans kunst er representeret i en rekke offentlige samlinger som f.eks. Malmö Kunstmuseum i Sverige, Kiasma i Finland, L.A.C. Narbonne i Frankrig, Zabludowicz Collection i England og Statens Museum for Kunst, Aros Aarhus Kunstmuseum, Sønderjyllands Kunstmuseum og KUNSTEN i Aalborg. Adam Saks har hatt soloutstillinger ved bl.a. Aros Aarhus Kunstmuseum, Städtische Galerie Offenburg, Galerie Forsblom i Helsinki, L.A.C Contemporain, Sønderjyllands Kunstmuseum, Gallery Bourouina i Berlin og Nordiska Akvarellmuseet i Sverige.

Kjell Nupen (1955-2014) Utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo og Statliche Kunstakademie i Düsseldorf. Han står bak flere store offentlige utsmykninger, eksempelvis skulpturene i Ottedalsparken og Ansgarkapellet, begge i Kristiansand, samt det store glassmaleriet i Broerenkeerk i Zwolle, Nederland. Han er representert i en rekke store museer i inn - og utsland, blant annet Nasjonalmuseet, Henie-Onstad Kunstsenter og Fond Nationale D'art Contemporain i Paris.

 

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider:

Onsdag 12:00 - 17:00

Torsdag 12:00 - 18:00

Fredag 12:00 - 17:00

Lørdag 12:00 - 16:00

Les vår Personvernerklæring

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.

2023 © Kunstverket Galleri AS