Kunstverket presenterer:
Magne Furuholmen
Self-Portraits - 04.09.–28.09.2014
Ett av menneskets mest fundamentale egenskaper, er vår evne til å kommunisere gjennom språk. Det skriftlige språket deles opp i flere enkeltelementer, der bokstaver som enkeltelementer kan danne ord, og ord som enkeltelementer danner setninger. Setninger satt sammen danner hovedstrukturen i en kommunikasjon som kan gi mening. Så hva skjer med oss når vi ser ord og setninger delt opp og satt sammen til nye ord og meninger? Og hva skjer når ett individ kommuniserer historier rundt seg selv via dekonstruerte ord og setninger i form av kunstverk? Vi får Magne Furuholmens selv-portretter.
Magne Furuholmen returnerte til Kunstverket Galleri med nye store tresnitt – en serie konseptuelle selvportretter. Furuholmen utforsker materialenes egenskaper til det ytterste og fokuserer på håndverket som ledemotiv. Verkene i denne serien viser materialene som en avgjørende del av motivet. Treplatens struktur kan sees i bakgrunnen, og som en del av det estetiske sluttproduktet kan publikum på nært hold observere årringer og kvisthull - komponert av naturen, men plassert i verkets komposisjon av kunstneren. Linjer, som er saget ut med motorsag, møter delikate utformede abstrakte detaljer i den naturlig røffe overflaten. Historiene er fortalt gjennom en kombinasjon av dekonstruerte og reelt konstruerte setninger, satt sammen av enkeltstående bokstaver. Konseptet bak verkene er kanskje subjektivt ladet, men fremstår fra Furuholmen selv som åpne for fortolkning. Han tar et steg til siden og lar seg portrettere som noe annet. Men som hva? Titler som «Self-portrait as an alphabet» og «myself as a landscape» skaper et spenningselement i verkene.
Furuholmen tar den lingvistiske vitenskapen inn i et mikrokosmos der han kan bruke ett enkelt ord, ta elementene fra hverandre og sette det sammen igjen for å gi ny mening. Den som observerer verket vil ubevisst prøve å sette sammen bokstavene til et ord, på samme måte som vi hver eneste dag ubevisst setter ord sammen til setninger. På denne måten skaper han en levende estetikk i verkene; en kommunikasjon der betrakter bidrar til ferdigstillingen av verket gjennom erfaringer som forutsetning for hvordan verket til slutt fremstår i betrakterens øyne.
Etter Furuholmens første utstilling i 1989 i Stavanger, har han arbeidet med en stor variasjon av teknikker og materialer. Det er først i de senere årene at han har arbeidet med estetikken i alfabetet og ord. Det han først og fremst er kjent for er hans unike pågangsmot og hans evne til å ikke kjenne noen begrensninger i teknikk og motiv.