Gå til innholdet
Meny
- Ledende på nordisk kvalitetsgrafikk

Arkiv:

Kunstverket presenterer:

Edyta Sobieraj

Memorabilia - 03.05.–25.05.2014

Edyta Sobieraj returnerte til Kunstverket Galleri med en solo-utstilling med fokus på arbeider på papir. I denne utstillingen ble publikum introdusert til et vidtspennende teknisk kunstnerskap - arbeidene som ble vist var collager, olje på lerret og blandingsteknikker. 

Edyta Sobieraj er kjent for sine malerier, der motivene kretser rundt scener fra kunstnerens egen hverdag, fremstilt i et formspråk som legger sterk vekt på lysets egenskaper på objekter og mennesker. I kunsthistorisk sammenheng plasserer hun seg i en direkte linje av kunstnere som har arbeidet med Caravaggios kjente chiaroscuro, der motivet blir arbeidet frem med skarpe kontraster mellom lys og skygger.

I denne utstillingen presenteres en kunstner med et unikt forhold til Norge - en kvinnelig polsk kunstner uten tilknytning til Norge, men som har ankommet med et formspråk og et uttrykk som umiddelbart har skapt en popularitet blant det norske folk. Hennes klassiske tilnærming til motivet, med et fokus på komposisjon og oppbygning av motivet ved hjelp av lysets egenskaper kan sies å ha en altomfattende innvirkning - her er hverken opprinnelse eller destinasjon av betydning, kun verket i seg selv.

Sobieraj henter sin motivkrets fra sine omgivelser, og sin oppbygning av motiv fra den klassiske malertradisjonen der komposisjonen skal føre betrakters øye til detaljer av betydning. Videre spiller motivene på erindring - menneskets flyktige hukommelse samt evne til å kategorisere det vi ønsker å minnes. Verkene viser det konvensjonelle atelieret, slik vi tenker det sett ut fra flere perspektiver; rom med bilder plassert tilfeldig langs vegger og stoler, skulpturer som står på pidestaller, og nær sagt tomme rom som venter på å fylles med kunstverk. Rommene gjøres levende ved en enkel stråle med solskinn som kommer fra et vindu utenfor motivet, via skyggespill i elementene eller refleksjoner i gulvet. Som betrakter kan man fortape seg helt i hennes verden - man kan se for deg en verden utenfor de fire vegger som blir avbildet, og hennes motiver blir derfor større enn det øyet i seg selv oppfatter. Andre ganger er motivene av mennesker, venner og kjente - i situasjoner vi ser oss selv i fra tid til annen. Vi observerer den lille gutten som bader i badekaret med svømmebriller på, eller de litt nervøse føttene som ikke er helt sikre på neste steg i havet foran. Det alle motivene har til felles er en stram og balansert komposisjon. Hele verket står stødig og fokuset går fra å betrakte motivet i helhet til å leses detaljert fra en side til en annen. Detaljene fremstår som så taktile at man tror nesten man kan ta på stoffet i gardinene eller løfte opp stolen som ligger skjevt på gulvet. 

Edyta Sobieraj er utdannet ved Kunstakademiet i Krakow og tok diplomoppgave med utmerkelse under professor Jan Szancenbach. Hun har hatt en rekke utstillinger i Polen og Norge, og arbeider i dag som professor på Kunstakademiet i Krakow.

 

Kontakt

Kunstverket Galleri AS
Kirkegata 5, 0153 Oslo

Tlf: 23 23 41 50
Email: gallerist@kunstverket.no

Åpningstider:

Onsdag 12:00 - 17:00

Torsdag 12:00 - 18:00

Fredag 12:00 - 17:00

Lørdag 12:00 - 16:00

Les vår Personvernerklæring

Galleriets mailingliste

Hvis du ønsker å motta vårt nyhetsbrev på e-post, kan du
skriv inn din e-postadresse ovenfor, og klikk Send.

Kunst i kvadraturen

KUNST I KVADRATUREN
er et samarbeidsprosjekt mellom ti gallerier i Kvadraturen.

2023 © Kunstverket Galleri AS