I dag er det vanskelig å se kunsten uavhengig av det samfunnet og den sosiale deltagelse den springer ut av dersom kunsten skal representere en betydningsfull samtidig verdi i det samfunnet den eksisterer i. Forståelse av moderne kunst er beretningen om menneskelig bevegelse fra natur til kultur, og vi er moderne og kulturelle fordi vi har en fjern erkjennelse av naturen som undertrykker våre mer «primitive» reaksjoner. I vårt samfunn er natur et politisk kompleks tema. Kunsten har blitt et alibi for de «siviliserte» hvor de kan finne det som manglet, er blitt undertrykt eller glemt i den verden den eksisterte i. Naturforståelse kan lett bli en konstruert sosial posisjon eller strategi for å gjenopplive menneskelig forståelse og samhandling.
Den eneste måten å diskutere natur eller vår egen forståelse av den på, er å bringe oss selv nærmere oss selv og alt annet organisk. Jeg er klar over at jeg i beste fall har nevnt mindre deler av et svært omfattende tema, men ved å vekke oppmerksomhet rundt temaet kan det lede til interesse for hvordan vår forståelse virker i samfunnet og hvordan det utvikler vår selvforståelse.
Patrick Huse
Utstillingen Understanding Nature/Nature of Understanding viser Patrick Huse med en stor variasjon av teknikker og verk som viser hvordan disse ideene kan manifestere seg i kunsten. Huse bruker kunst som et medium for å sette fokus på landskapet og problematikken som omgir det. I dette gir han dermed betydning til naturen, det menneskelige landskapet og menneskets rolle i den. Utstillingen presenterer Huses artist book «Realms of Belonging», som er blitt utarbeidet i samarbeid med Rovaniemi Regionale Museum, i Arktikum, Finland, installasjonen «Layers» som viser historiske foto og landskapsprøver, malerier, tegninger og fotogravure.
Patrick Huse har stilt ut i en rekke museer internasjonalt og er representert i museer i inn- og utland, bl.a. i Nasjonalmuseet, Norge – Henie Onstad Kunstsenter, Norge – Lillehammer Kunstmuseum, Norge – Frye Art Museum, USA – Nikolaj Kunsthall, Danmark – Pori Kunstmuseum, Finland – Reykjavik Kunstmuseum, Island.